Tuesday, March 16, 2010

Garaa Band - Ganbatte! Live @ KL Jam Asia



Ganbatte! Translate: Good Luck! Selamat Berjaya! Vannakum! (ok ni aku tipu)

Ganbatte was the 2nd original song that was given to me. This song was easier because it did not have any original vocals in it. Kira macam minus-1 la ni. Baru la lazat aku nak dengar, tak cam Spastik Primat, spastik aku nak kena kerah otak overlap suara vocal orang lama. Tapi Ganbatte... memang ganbatte la otak aku.

I listened to them practised a few times, to get to know the song better. And so, during the same time we went to Subang to compose Spastik Primat, dalam masa 0.0005 saat Ganbatte pun siap. Dulu, sebelum aku join dorang, dorang kata nak mintak kawan-kawan dorang rap-rap sikit dalam tu. Apa jadi aku tak tau la. Terputus di tengah jalan plan tu. Disebabkan tajuk lagu Jepun, ingatkan nak selit-selit bahasa Jepun pulak. Yang ni pun ke laut jugak. Maybe this version was enough. Anyway, Ganbatte always hypes the crowd. I think it's because the guitar riffs are catchy, and the drumming is the best. (Puji band sendiri).

If you listen to the original Ganbatte, it is more of a rapcore feel. Maybe that's why they thought of including some rapping or something. But as it goes, Ganbatte has softened a little to suit the melody.

Teringat masa ni, kitorang pun sibuk nak buat sesi penggambaran. Band pictures la, boleh upload kat Myspace (dulu takde Facebook lagi). Aku punya la excited sebab boleh shopping baju baru untuk merealisasikan watak la kononnya. Konsep masa tu ala-ala anime Jepun la. Nama pun Garaa la kan. Garaa as in the character Garaa in Naruto. Siap buat research tau macamana nak bergambar. Pandang arah matahari la. Sudut tepi la. Korang ni memang semangat la.

Pagi-pagi Sabtu aku dah message bandmate suruh jumpa kat Sg Wang, nak shopping sama-sama. Jumpa la Fyzal and Apek. Rajin betul dorang layan karenah aku beli baju. Kasut lagi. Aku rasa masa tu aku ni cam adik manja la, paling muda la katakan. Tak tau lagi tu perangai bossy aku belum sampai lagi. Heh heh. Satu-satu baju aku cuba. Shoes the worst la coz my feet can't seem to find a perfect fit.

When it was shooting time, we went to Ulu Yam. Ada satu tasik besar yang aku tak tau wujud sebelum ni. Ha masa ni la tau perangai masing-masing suka melawa jugak rupanya. Arab dengan topi koboi dia. Nan dengan sweater jepun dan AllStar dia. Apek pun beli sweater Adidas baru. Fyzal dengan kasut kesayangan Nike. OooOOooOo... more vain than me, okayyy... Tapi yang kelakarnya, sweater di tengah-tengah panas! Takpe, biarlah badan macam kena microwave and sauna, gaya tetap kena ada. Dalam gambar sumpah orang ingat kita kat luar negara, spring time! Okay I exagerated again. Nyettt..


Okay enjoy the song. Lirik sebenarnya laaagi panjang, aku dah potong-potong banyak hasil nukilan Nan. Sorry hehe. Tersasul-sasul gak la nyanyi lagu ni masa awal-awal jamming. Sendiri gubah, sendiri tanggung laa..

Ganbatte!
Song: Arab, Dibitz, Nanzo, Fyzal, Apek
Lyrics: Nanzo

Jauh sudah kumelangkah
Segala dah kuredah
Biar pun kuparah
Tetap kuteguhkan langkah

Jatuhku bukanlah bermakna
Tamatnya perjalanan
Setiap kejayaan
Bermula dengan kegagalan

***
Kan kuusaha
Mengejar segala
Impian lama
Yang terkubur di dada
Realisasikan semua khayalan
Jadikan kenyataan

*
Oohh setiap kota tak dibina sekelip mata
Oohh kejayaan itu satu kebahagiaan

**
Biar apapun ribut yang datang
Akan kurempuh semua halangan
Biarpun kau kata itu sia-sia
Akan kupaksa kau telan segala kata

Terkubur di dada
Realisasikan semua khayalan
Jadikan kenyataan

4 comments:

biqque said...

actually i ada gak terpikir tau, it would be more "umph" if ada few lines in nihongo dalam lagu ni...tapi takde...part rap tu pergh, serious???

lama jugak i nak discover cover album korang tu kat mana...akhrinya i pegi sendri tempat tu and dpt agak! hehehe!

bila mau repeat gig? bleh wa jerit kaw2 kasi lu tenggelam hahahaha! gile kuasa tak?

MR. PET EX-TIKL9495 said...

Nihon-go! Yup... bleh tambah ummmphhh kat lagu tu. Betui, tak tipu...

Hehehe...

debyG! said...

ngapa i nangis ek? demmit...

yes, hri itu sgt panas di tghari buta, lima org giler pakai baju tebal2 amik gmbr ngan muka serious di tepi tasik!

pompuan tu ada amik gmbr sambil memandang ke arah tasik ala2 urtv gitu. hahahaha...

right after amik gmbr, kita ke subang. korang membongkah idea and mengotakkan lagu tu. seriously best masa tu!

i masih tersenyum bangga! bangga dgn korang sesungguhnya!

kira said...

ganbatte!my fav bila kat jam.
boleh bawak version seselow kura dan boleh bawak version selaju grindcore. Best buat lagu yang ni