Wednesday, December 23, 2009

the Case of the Exes

Hoi lamanyaaaaaaaa aku tak blog. Sori la sebab baru tukar keje baru, asyik tak lekat kat opis, jumpa client, jumpa client, jumpa client. Hari ni aku dok opis sebab bos meraikan Hari Natal di Langkawi. Bos yang paling besar pulak dah nak terbang ke Amerika Syarikat lahabau untuk melihat anaknya masuk kolej.

Anyway, I don't really feel like blogging. Because I came accross this funny blogger and I couldn't stop reading his blog.

My topic today (actually it was last week's topic, just couldn't find the time to write) is....

Have you ever come across your boyfriend/girlfriend's exes, and she/he behaves all oh-I-know-your-bf/gf-so-well? Kadang-kadang meluat gak la. Ye la, kita tau la kau pernah bercinta dengan dia. But that doesn't mean I know less than you? Lain la dulu korang dua pernah bunuh sape-sape patu tak bagitau dunia, ok la. Tapi dari segi perangai, isi hati, perasaan semua tu... aku yakin aku lagi pandai. Kalau kau nak cerita dulu, kau cerita la kat dinding. Sekarang ni, dia bukan lagi milikmu.

Memang kita pernah berbestfriend dengan seseorang. Aku pun pernah ada bestfriend lelaki. Semua benda kita redah sama-sama. Aku tau perangai buruk dia, dia pun tau perangai buruk aku. Tapi bila dia dah kahwin, aku sikit pun tak kacau dah. Tak call, tak ym, tak sms, dan sebagainya. Bukan apa, aku pun dah kahwin. Kena la jaga peribadi. Kita ni bukan mat salleh atau yahudi toktok; dah kahwin pun boleh bersosial macam tak kahwin lagi. Kita ada adab. Kita ada agama. Kita ada batas. Most importantly, orang tu milik orang lain. Sah-sah kita takde apa-apa ikatan dengan dia. Takde HAK apa-apa kat dia. Jadi, jangan la nak sibuk memperbetulkan peribadi kepunyaan orang sebab kau takkan dapat apa-apa pahala pun kalau kau nak memperbetulkan cara hidup dia. Dapat dosa ada la. Kacau rumahtangga.

Ye, aku tau. Mungkin persahabatan tu boleh menjangkau 10 tahun atau lebih. Tapi, tanya la diri sendiri, kau suka ke laki/bini kau rapat-rapat lagi ngan bestfriend dia? Tak kan?? Kalau kau tak kisah, takpe la. Tengok laki kau lunch dengan bestfriend perempuan dia tiap-tiap hari kat ofis. Tengok bini kau shopping dengan bestfriend laki dia. Very open-minded. Sorry, I am not one of them. Kalau kena kat aku, aku lempang aje siapa-siapa yang lalu depan aku, sebelum menerajang meja kerusi pastu simbah air kat mereka yang berkelakuan tak senonoh tu. Hehehe... garang kan? Cak!

Anyway, jangan la disoalkan kenapa ini tak boleh, kenapa itu tak boleh. Memang tak boleh. Jangan tanya banyak-banyak. Kalau nak boleh, pegi duduk Australia ke Amerika ke.. kat sana moden.

But the fact is, sana pun sama, ye. Mana-mana pun sama.


Sekian, rapu-rapu untuk hari ini.

6 comments:

biqque said...

i suka! i suka! best post ni! lagi? lagi?

Ely Hasrul said...

the cak part is sooooo you!!! hahaha nih nk claim i know u better than org lein hahahahhaha

aku pon suka! suka! suka!

Anonymous said...

Itunes is acting up for me, is there any way to bypass itunes and put my music on my iphone directly, and not have it mess up my phone?



________________
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

elly mustafa said...

ni tetiba ada plak org komen pasal itunes pehal..cesss..saya sgt setuju dan duatuju with the entry!!heehehehehhe..

MR. PET EX-TIKL9495 said...

Huhuhu... cerita ex- meng ex pulak hari ni Deeb. Kekekeke...

Anyway, aku setuju gak statement ko. Sape ex sape, lantak la situ... nama pun ex... benda dah lepas, dah la kan?

Hehehe...

supersonic_teeth said...

I AGREE!!!!! 110%!!!!! kita sendiri terus tak call member lama lepas diorg ada gf. itu baru GF!!! kalau dah WIFE? faham-fahamla sebagai seorang sahabat dan juga seorang wanita.